Tuesday, February 23, 2016

Kenapa Garam Masakan Qaseh Baik Untuk Kesihatan




Garam Masakan Kristal Qaseh




Garam adalah salah satu komponen yang sangat penting dalam kehidupan seharian kita -- kita tidak akan dapat hidup tanpa Garam. Tapi, tahukah anda ada pelbagai jenis garam dalam pasaran, seperti "Refined Salt", Garam masak (Cooking Salt) & "Standard Salt".
Dapatkan Gram Kristal terbaik dari Ana Edar



Perbezaan ini tentunya memberi impak yang besar terhadap kesihatan kita kerana kandungan additive dalam setiap jenis garam & cara pemprosesan yang berbeza memberi kesan yang lebih besar dari apa yang kita bayangkan!



Tahukah anda bahawa "Table Salt" yang digunakan seharian mengandungi 97.5% sodium klorida, 2.5% bahan kimia seperti iodin & penyerap lembapan ? (sebab itu garam yang anda gunakan sentiasa kering, sepatutnya ia dalam keadaan basah/lembab). Ia dipanaskan dengan suhu tinggi 1200 darjah Farenheit, yang mana suhu tinggi ini mengubah struktur ikatan kimia garam tersebut.

Garam Kristal Himalaya - Berusia Lebih 250 Juta Tahun!
 
Garam ini dikenali sebagai garam paling tulen yang ditemui di dunia. Ini kerana, garam Himalaya tidak dicemari dengan sebarang pencemaran, mahupun toksik & terbentuk lebih 250 juta tahun dahulu!

Garam Himalaya ini juga terkenal sebagai "Emas Putih". Terbentuk bersama2 dengan air spring tulen di Banjaran Himalaya, Garam Kristal Himalaya ini mengandungi KESEMUA 84 jenis komponen/elemen yang sama seperti dalam badan manusia.
Garam Masakan Himalaya

Mengandungi 84 jenis elemen, Garam Kristal Himalaya mengandungi kebaikan seperti:
 Mengawal air dalam badan 
 Mengawal pH yang seimbang untuk sel badan anda, terutamanya sel otak
 Mengawal "blood sugar health" & membantu melambatkan penuaan
 Membantu menghasilkan tenaga hiroelektrik dalam sel badan
 Membantu penyerapan zat2 makan dalam usus
 Membantu kesihatan pernafasan
 Membantu sinus yang sihat
 Membantu mengurangkan ketegangan oto (Muscle cramps)
 Membantu menguatkan tulang
 Membantu tidur yang teratur
 Membantu sistem libido
 Sangat penting utk membantu mengawal tekanan darah yang sihat
Garam Biasa Yang anda Guna Telah Dibersihkan Secara Kimia!

Apa yang tinggal pada garam biasa setelah dibersihkan secara kimia hanyalah Natrium Klorida iaitu garam yang tidak natural dimana badan anda mengganggapnya sebagai elemen "asing" dalam badan. Jenis garam tidak natural ini boleh dikatakan berada dalam setiap makanan tin/segera yang anda makan. Jadi, jika anda tambah lebih garam dalam makanan yang sedia ada garam, badan anda menerima lebih banyak kuantiti garam tidak natural yang badan anda boleh proses.


Natrium Klorida yang tidak natural memerlukan lebih banyak tenaga dari badan anda utk diproses. Jadi, badan anda bekerja "lebih" dari yang sepatutnya dan anda sendiri membebankan sistem badan anda.


Untuk memecahkan molekul Natrium Klorida ini, air dari badan anda digunakan . Jadi, tidak hairanlah sel badan anda akan kekurangan air & anda mudah merasa dahaga & bibir kering jika makan makanan yang banyak garam (terutamanya makanan yang menggunakan garam biasa!)

Anda Akan Mengumpul Banyak Air di Sel Badan Jika Memakan Garam Biasa!

Dalam setiap gram Sodium Klorida yang badan anda tidak dapat proses, badan anda menggunakan 23 kali ganda sel air untuk meneutralkan garam tersebut! Ini menyebabkan pemgumpulan molekul air pada sel badan anda. Air yang berlebihan dalam sel badan anda menyebabkan risiko penyakit seperti
 Selulit
 Gout, Arthritis
Batu Karang


Garam Kristal Himalaya - Garam Natural Tulen
Garam Kristal Himalaya telah terbentuk 250 juta tahun dahulu dibawah tekanan tinggi tektonik, jauh daripada pencemaran.





Struktur unik garam ini juga menyimpan tenaga getaran. Semua garam kristal mengandungi mineral & trace elemen, disusun dalam bentuk "colodial" bermakna ianya sangat kecil & amat mudah diserap oleh sel badan. Garam Kristal Natural ini tidak membebankan badan anda, ia juga membantu mendapatkan badan yang sihat & tidak akan menyebakan tekanan darah tinggi.




Garam Kristal Himalaya mengandungi elemen yang setiap satunya inter-connected. Connection setiap molekul ini menyebabkan getaran harmoni dalam setiap 84 elemen yang terdapat dalam garam & ini dapat membantu untuk mendapatkan kesihatan badan yang baik. Garam Kristal Himalaya adalah yang terbaik kerana:

      Gred terbaik untuk Garam Natural
      Dibawah miskroskop electron, garam kristal mempunyai sturuktur kristal yang terbaik
      Dilombong dengan tangan & dibasuh/diproses secara manual
      Garam kristal imun kepada gelombang magnetik
      Garam kristal TIDAK tercemar






Garam Himalaya vs Garam Masak Biasa (Garam Laut)
Tahukah anda pencemaran laut berlaku setiap hari & anda menggunakan air tersebut sebagai garam & dimasukkan ke dalam masakan? Setiap air laut yang tercemar mungkin mengandungi merkuri, dioxin & PCB yang boleh membawa maut jika terkandung di dalam badan.
Garam biasa VS Garam Himalaya



Garam Kristal Himalaya, TIDAK lansung tercemar. Malah, ianya juga mengandungi kesemua 84 mineral yang sama seperti dalam badan kita. Ia juga mengandungi komponen kristal yang terikat secara harmoni menyebabkan ianya mudah diserap oleh sel badan & memberi banyak kebaikan kepada kesihatan anda.



Garam Himalaya Juga Ada Kegunaan Lain
Bukan sahaja bagus sebagai garam masakan, Garam Himalaya juga bagus untuk kulit anda! Campurkan dalam air mandian & nikmati kesegaran mandian dengan Garam Himalaya. Sangat bagus untuk bantu rawat penyakit kulit seperti eczema, dan sebagainya. Ia juga boleh digunakan utk bantu rawat ulser, gusi berdarah, dan masalah kulit yang lain.

So, memang best Garam Himalaya ni tau! Ada banyak khasiat tak terhad utk masakan je! Memang rugi sangat kalau tak try Garam Kristal Himalaya ni. Harga pun memang berbaloi2!

QASEH GARAM MASAKAN KRISTAL HIMALAYA 

No comments:

Post a Comment

Terima Qaseh atas komen anda

Untuk kesihatan & kecergasan dalaman & luaran

Pernah tak dengar pasal air kunyit campur asam jawa , kencur, temukunci dan gula merah? Haaa...bukan untuk masa dalam pantang jew ta...