Tuesday, November 3, 2015

Rahsia anak cerdik dengan Badam

Khasiat Badam dalam Qaseh Junior


Tahukah anda badam adalah makanan seimbang dan paling tinggi khasiat di kalangan kekacang?: Badam mengandungi protein, serat, kalsium, magnesium, kalium, zinc, selenium, kuprum, phosphorus, biotin, riboflavin, niacin, besi, vitamin E serta antioksida lain yang tinggi.


Diantara kebaikan badam adalah seperti berikut;

Bagus untuk Minda: Badam adalah sumber nutrients yang membantu perkembangan minda. Badam meningkatkan tahap intellectual yang tinggi dan dianggak sebagai makanan penting untuk tumbuhbesaran kanak kanak. 

Mengkitar kolestrol: Penggambilan badam yang berterusan membantu meningkat tahap ketinggian kepekatan lipoproteins (HDL) dan menurunkan tahap rendah kepekatan lipoprotein (LDL), dengan itu amat sesuai menggawal tahap LDL kolestrol atau digelar kolestrol jahat.

Bagus untuk Jantung: kandungan lemak Mono-saturated, protein, dan potassium dalam badam adalah amat bagus kepada jantung. Vitamin E sebagai anti-oksida mengurangkan rasiko penyakit jantung. Kehadhiran magnesium dalam badam membantu daripada serangan jantung. 

Penjaga Kulit: Kebaikan badam dalam penjagaan kulit telah dikenali lama, dengan itu berurut dengan minyak badam amat digalakkan untuk bayi baru lahir. Susu badam dijadikan sabun bagi menambah kecantikan kulit. Untuk kulit kelihatan sehat dan segar, gunakan jumlah yang sama banyak kelopak bunga ros dan pest badam berserta krim susu disapukan kemuka setiap hari, 

Menggawal tekanan darah: Kehadhiran Potasium dalam badam membantu menggawal tekanan darah tinggi. Badam amat rendah dalam Sodium yang mana turut membantu mengimbangkan tekanan darah,

Menghalang Kanser: Badam memperbaiki pergerakan makanan melalui usus, dengan itu menghalang penyakit usus (colon).

 Melindungi dari diabetes: Badam membantu mengurangkan kenaikan paras gula dan paras insulin selepas makan, maka terhalang dari diabetes.

Bagus semasa hamil: Badam mengandungi asid folic. Asid folic membantu mengurang kecacatan kehamil pada bayi (incidence of birth defects in newborn babies). Rendam badam dalam susu dan masukkan secubit saffron, diambil setiap hari

Mengelak Sembelit: Badam amat kaya dengan sarat. Seperti sarat pada makanan lain, badam membantu mengelak dari sembelit. Pastikan anda minum berlebihan air selepas memakan badam atau meminum air mawar setelah memakan badam melegakan sembelit. Jika perut merasa padat, campurkan sesudu the besar minyak badam dalam secawan susu panas dan minum.

Kurang darah Merah (anemia): Badam mengandungi kopper dalam bentuk organic pada kadar 1.15 mg. bagi setiap 100 gram, besi dan vitamin bertindak sebagai anasir pencepat pertumbuhan hemoglobin darah. Sediakan jumlah sama rata kismis (raisins), badam dan kacang panggang (kachang kuda) (roasted black grams) bersama susu. Campuran ini baik untuk kesihatan. 

Badam sebagai minuman tonik: bagi tumbuhbesaran kanak kanak; 3-6 biji badam derendam dalam air, setelah berpisah kulit kisar menjadi pekat, campur dengan susu, campur sesudu penuh madu dan diberi makan. Penyediaan ini menguatkan tulang kanak kanak berumur dua bulan jika diberi selalu. 

Badam sebagai tonik kesihatan: Penyediaan dengan mengisar badam tanpa kulit dengan susu, tambah gula atau madu dan minum.


Badam penting untuk kesihatan kerana khasiatnya yang pelbagai, ia boleh dimakan mentah, dikukus seperti kekacang atau dijadikan bahan campuran makanan seperti kuih dan sebagainya. 

Badam mengandungi 20 kali lebih banyak protein jika dibandingkan dengan bijirin lain. Kandungan lemak dan karbohidratnya tinggi, oleh itu ia mengandungi gula yang tinggi berbanding dengan buah-buahan yang lain. Kandungan vitamin B dalam badam mengatasi kandungan vitamin itu dalm telur, begitu juga niasin yang dimilikinya melebihi gandum. Kandungan kalsium juga mengatasi kandungan elemen itu dalam susu dan kandungan fosforusnya melebihi kandungan fosforus dalam keju. Kanak-kanak amat sesuai memakan badam kerana khasiatnya dapat membantu pembesaran mereka, selain membina tulang dan gigi. Sementara kepada orang dewasa pula ia dapat membantu menyihatkan jantung mereka.
Kacang Badam
Badam & Qaseh Junior

Kandungan lemak mono taktepu (monounsaturated fat) yang tinggi dalam badam sepertimana terdapat di dalam minyak zaitun membuatkan badam menjadi senjata hebat bagi memerangi kolesterol LDL di dalam badan anda.
Tahukah anda badam adalah makanan seimbang dan paling tinggi khasiat di kalangan kekacang?
Badam mengandungi protein, serat, kalsium, magnesium, kalium, zinc, selenium, kuprum, phosphorus, biotin, riboflavin, niacin, besi, vitamin E serta antioksida lain yang tinggi. Contohnya, segenggam badam (35gm), dapat membekalkan 45% dari keperluan harian Vitamin E dan Manganese. Sumbangan beberapa nutrient dari segenggam badam adalah seperti paparan graf di sebelah.

Badam antara ramuan utama dalam Qaseh Gold Junior


No comments:

Post a Comment

Terima Qaseh atas komen anda

Untuk kesihatan & kecergasan dalaman & luaran

Pernah tak dengar pasal air kunyit campur asam jawa , kencur, temukunci dan gula merah? Haaa...bukan untuk masa dalam pantang jew ta...