Khasiat Badam dalam Qaseh Junior |
Tahukah anda badam adalah makanan seimbang dan paling tinggi khasiat di
kalangan kekacang?: Badam mengandungi protein, serat, kalsium, magnesium,
kalium, zinc, selenium, kuprum, phosphorus, biotin, riboflavin, niacin, besi,
vitamin E serta antioksida lain yang tinggi.
Diantara kebaikan badam adalah seperti berikut;
Bagus untuk Minda: Badam adalah sumber nutrients yang
membantu perkembangan minda. Badam meningkatkan tahap intellectual yang tinggi
dan dianggak sebagai makanan penting untuk tumbuhbesaran kanak kanak.
Mengkitar kolestrol: Penggambilan badam yang berterusan membantu
meningkat tahap ketinggian kepekatan lipoproteins (HDL) dan menurunkan tahap
rendah kepekatan lipoprotein (LDL), dengan itu amat sesuai menggawal tahap LDL
kolestrol atau digelar kolestrol jahat.
Bagus untuk Jantung: kandungan lemak Mono-saturated, protein, dan
potassium dalam badam adalah amat bagus kepada jantung. Vitamin E sebagai
anti-oksida mengurangkan rasiko penyakit jantung. Kehadhiran magnesium dalam
badam membantu daripada serangan jantung.
Penjaga Kulit: Kebaikan badam dalam penjagaan kulit telah dikenali
lama, dengan itu berurut dengan minyak badam amat digalakkan untuk bayi baru
lahir. Susu badam dijadikan sabun bagi menambah kecantikan kulit. Untuk kulit
kelihatan sehat dan segar, gunakan jumlah yang sama banyak kelopak bunga ros
dan pest badam berserta krim susu disapukan kemuka setiap hari,
Menggawal tekanan darah: Kehadhiran Potasium dalam badam membantu
menggawal tekanan darah tinggi. Badam amat rendah dalam Sodium yang mana turut
membantu mengimbangkan tekanan darah,
Menghalang Kanser: Badam memperbaiki pergerakan makanan melalui usus,
dengan itu menghalang penyakit usus (colon).
Melindungi dari diabetes: Badam membantu mengurangkan kenaikan paras
gula dan paras insulin selepas makan, maka terhalang dari diabetes.
Bagus semasa hamil: Badam mengandungi asid folic. Asid folic membantu
mengurang kecacatan kehamil pada bayi (incidence of birth defects in newborn
babies). Rendam badam dalam susu dan masukkan secubit saffron, diambil setiap
hari
Mengelak Sembelit: Badam amat kaya dengan sarat. Seperti sarat pada
makanan lain, badam membantu mengelak dari sembelit. Pastikan anda minum
berlebihan air selepas memakan badam atau meminum air mawar setelah memakan
badam melegakan sembelit. Jika perut merasa padat, campurkan sesudu the besar
minyak badam dalam secawan susu panas dan minum.
Kurang darah Merah (anemia): Badam mengandungi kopper dalam bentuk
organic pada kadar 1.15 mg. bagi setiap 100 gram, besi dan vitamin bertindak
sebagai anasir pencepat pertumbuhan hemoglobin darah. Sediakan jumlah sama rata
kismis (raisins), badam dan kacang panggang (kachang kuda) (roasted black
grams) bersama susu. Campuran ini baik untuk kesihatan.
Badam sebagai minuman tonik: bagi
tumbuhbesaran kanak kanak; 3-6 biji badam derendam dalam air, setelah berpisah
kulit kisar menjadi pekat, campur dengan susu, campur sesudu penuh madu dan diberi
makan. Penyediaan ini menguatkan tulang kanak kanak berumur dua bulan jika
diberi selalu.
Badam sebagai tonik kesihatan: Penyediaan dengan mengisar badam
tanpa kulit dengan susu, tambah gula atau madu dan minum.
Badam penting untuk kesihatan kerana khasiatnya yang pelbagai, ia boleh dimakan mentah,
dikukus seperti kekacang atau dijadikan bahan campuran makanan seperti kuih dan
sebagainya.
Badam mengandungi 20 kali lebih banyak protein jika dibandingkan dengan bijirin lain. Kandungan
lemak dan karbohidratnya tinggi, oleh itu ia mengandungi gula yang tinggi
berbanding dengan buah-buahan yang lain. Kandungan vitamin B dalam badam mengatasi kandungan vitamin itu dalm telur, begitu
juga niasin yang dimilikinya melebihi gandum. Kandungan kalsium juga mengatasi
kandungan elemen itu dalam susu dan kandungan fosforusnya melebihi kandungan fosforus dalam keju. Kanak-kanak amat sesuai memakan badam
kerana khasiatnya dapat membantu pembesaran mereka, selain membina tulang dan
gigi. Sementara kepada orang dewasa pula ia dapat membantu menyihatkan jantung
mereka.
Kacang Badam
Kandungan lemak mono taktepu (monounsaturated fat)
yang tinggi dalam badam sepertimana terdapat di dalam minyak zaitun membuatkan
badam menjadi senjata hebat bagi memerangi kolesterol LDL di dalam badan anda.
Tahukah anda badam adalah makanan seimbang dan paling
tinggi khasiat di kalangan kekacang?
Badam
mengandungi protein, serat, kalsium, magnesium, kalium, zinc, selenium, kuprum,
phosphorus, biotin, riboflavin, niacin, besi, vitamin E serta antioksida lain
yang tinggi. Contohnya, segenggam badam (35gm), dapat membekalkan 45% dari
keperluan harian Vitamin E dan Manganese. Sumbangan beberapa nutrient dari
segenggam badam adalah seperti paparan graf di sebelah.
Badam antara ramuan utama dalam Qaseh Gold Junior
No comments:
Post a Comment
Terima Qaseh atas komen anda